CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

09 November 2013

Resepi Hokkaido Cup cake ( kek cawan hokaido )


Salam cantik di malam hari....
Okehh pengubat stress dikala line SPPBS macam siput.
(Sumpah tak tipu... memang tension wehh)
Kugagahkan diri, men TERAPI JIWA di dapur oren
Erin nak share ngan korang resepi yang dijamin BEST

CUP CAKE HOKKAIDO
(Ni untu dapatkan 10 biji saiz cupcake yang besar tu)
klo nk banyak boleh gandakan dua yer)

Bahan A:
3 biji kuning telur gred A
20g gula kastor (Erin guna gula ising)
60ml susu segar (Erin guna susu fullcreame Duthlady)
35ml minyak jagung
70g tepung kek (diayak)

Bahan B
3 biji putih telur
30g gula ising

CARA-CARA:
1. Masukkan kuning telur + gula  = putar laju
2. +susu, minyak jagung = pukul hingga kembang
3.Masukkan tepung kek.. guna senduk jer.. Gaulkan.

4. Dalam mangkuk lain pukul putih telur hingga kembang dan gebu (ni buat merringue). Pastu + gula sikit-sikit. Putar lagi sampai berkilat.
5. Campurkan merringue ni dalam mangkuk A tadi dan gaul rata.

6. Sendukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar pada suhu 170'c selama 15 hingga 20 minit. (bergantung pada jenis oven)

7. Dah siap biar sejuk dan boleh tambahkan krim kastart / whipping creame.. Erin malas so letak buah and taburkan gula ising jer...

Moh Kiter Try.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kita suka hokkaido cake ni tapi malas nak bake sendiri sebab kita sorang je minat huhuhu

AZiE @ UMMI berkata...

lg sedap kek hokkaido ko ni...leh ajar aku...

k.ct berkata...

Akak nak tnya ni...knp kek hokkaido yg akak buat mcm liat gitu..kat mn slpnyer eeekk?

Tanpa Nama berkata...

Salam..suke tgk resepi kat blog ni.tp ada beberapaperkara nak tanya.tgk gamba oven mcm same dgn oven sy.tp sy takut nak guna.tak brp mahir pun function dia.api atas bwh tu xpaham dan sis guna function mane utk bakar kek?harap blh jawab.

Iela Fazielah berkata...

menarik....nak cuba bua la..tq

Tanda Kenangan