CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

10 September 2013

Ikan Patin Masak Tempoyak Best di Temerloh

Salam korang...
Entry berkurun duk dalam draf hihihihi

Cerita time balik raya...
Dari Bukit Ibam nak balik ke Gua Musang,
Kami singgah di Temerloh memang misi nak mencari ikan patin.
Mencari yer bukan mengail hehehehhe

Haelehhh cam ler susah ngat nak makan ikan pation kat mana-mana pon aderkan....
Memang ler tapi tak mungkin sama rasanya kan..
Cam korang makan nasi kerabu kat KL la..
sure feeling tak sama.

Kami terjah ke tepi sungai Pahang lah
tempat tuju cam biasa
Gerai Pak Usop
tepi kedai yang sederet tu.. 
Hujung sekali dekat ngan kedai Singer.
Kiranya antara deretan kedai makan.
Kedai Pak Hassan ni yang pertama.

Apa istimewanya
GULAI IKAN PATIN PAK USOP?
resepi turun temurun kot. pure rasa orang Pahang masak/
.
Tak de modifide bagai..
Kunyit hidup, cili padi, bunga kantan, tempoyak. daun kesum

sesetengah tempat tu tambah macam-macam dah hilang resepi asal.
Untuk pengetahuan korang i tak makan
Gulai Ikan Patin kat tempat lain selain Pahang
(ohhh sungguh Gong a.k.a Belagak gilerr haha)
sebab...
Gulai ikan patin tak letak bawang bagai..
~potong rasa la.. kalo ader bawang, cili besar hijau tu~
(memang rasa totally out)

Tapi kat Gerai Pak Usop
Gulai Tempoyak Ikan Patin memang best..
Harga po ok : RM10 seketul.
Lauk lain pon banyak kalo rajin korang kli gambar kat bawah ni. nampak kot senarai harga.
Sorry la yer i tak bole nak ambil gambar bagai...
Maklum ler ibu beranak tiga ni..
Mana nak pegang baby lagi, nak makan lagi, babah nya dah sibuk menjaga si kakak dan si abang
nak pulak cuaca hari tu panas..
so kami yang kelaparan ni terus ngap...

Tapi untuk tak menghampakan korang..
i belanja uall satu gambar ikan patin la ea..
Ni ikan patin yang di tapaw.

sampai umah masak nasi and goreng ayam jer hehehee...

4 ulasan:

Emy Omar berkata...

Kita pun rasa menu ikan patin masak tempoyak yangterbaik boleh didapati di Temerloh sajork hihihi

hazlina azmi berkata...

hai..salam kenal..nyummy ikan patin tu..
blogwalking....feel free to visit blog saya pulak dan be my followers ya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Alam Roulan berkata...

gelemer betul gerai patin pak usop ni...sy kalau ujung minggu balik temerloh lalu depan kedai dia tgk penuh sokmo...heheh
bab resipi turun temurun tu tak pasit la pulak sbb pak usop tu asal kelantan :)

AZiE @ UMMI berkata...

erin,.sedap ke masak gulai tempoyak ni,,,??aku xpernah mkn...huhuhu

Tanda Kenangan