Congratulation untuk ERIN bangga yang teramat sangat biler bjaya buat fruit tart nie.... waaalah... hehe... cam yang kowang taw la kan,,,... erin nie maner pandai masak. Tak sanka jadiKKK..
Naper ar smenjak dua mnjak nie entry ku pasai makan ajer kan...
emm setelah mood masak ku kembali.. ngeh ngeh ngeh... erin try buat tart buah...homemade tau... resepinyer erin copy kat myresepi from itu MAT GEBU pemilik "DAPUT TANPA SEMPADAN"
hehe... jauh tu dari Gua Musang nie..aku bisa menjengok dapur nya ngeh ngeh... (sengih ala perampok)
resepi nie d copy&paste dari myresepi....
- BAHAN2 PASTRY:-
- 113 g mentega
- 75 g gula halus
- 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
- 250 g tepung halus ( tepung gandum )
- BAHAN2 KRIM PASTRY:-
- 300 ml susu segar
- 3 biji kuning telur
- 50 g gula halus
- 20 g tepung gandum*
- 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
- 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
- BAHAN2 LAIN:-
- Coklat cair secukupnya
- Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
- Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)
Cara-cara
- UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
- UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
- Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
- Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
- Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
- Sapukan bhg dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
- Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
- Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat. (sorry... fruit tat mat tak bbuh, sebab dah habis stok)
- Contoh acuan tat yg mat guna utk buat fruit tart nie....acuan terpulang pada kehendak masing2. Jika acuan kecil bilangan tat mungkin jadi byk...Selamat mencuba utk semua..
"ThanKs a Lot untuk Mat GeBu ummuargHHH"
6 ulasan:
salam erin.
kalau dah rajin, mood pulak ada, masak apa pun insya-Allah menjadi.
sapa kata tak pandai masak, tu boleh buat tart tu. kakchik pun tak pandai buat tart. blh pos ke kb brg sebiji dua?
rajinnya kak erin!~ eii.. jeles!
wah cdapnye tart tuh..xblk ibam ker???hehe bwkla skali tart tu kalau blk...nk rase..kuangkuang
bila la ko ni nak berenti makan...dah tengok timbang ke belum tu.
kak Chik:
hehe... (sngih kucing) try..try jerk.. x sngker lak jadik..
ije:
tak ler ghajin ngat... cumer blas budi mr jep lpas dapat cendol ngeh ngeh..
mama danish;
erin blik ibam cti skolah nie.... nt bleh ar jmper..
one zaba;
hehe takut ar nak tgok pnimbang tu... tp baju kbaya ku dah tak mOat waAAAAAaaaaaa...
come visit my blog TIGHT FOR BABY http://tightforbaby.blogspot.com/
Catat Ulasan