CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

14 Februari 2013

Mencari klinik untuk scan baby di Kuantan.

Esok plan nk ke Kuantan shopping barang-barang baby...
Kesian lak kat 'little NJ' nie dah 6 bulan duk dalam perut ibu, satu apa belum beli lagi.
Time kakak Eisya dulu over exited, tak sampai 3 bulan lagi, barang-barang dah penuh satu bilik hahahah...

Kali ni plak so relax and stady...
Tapi kena la gak kan standby apa yang patut..
So dalam men list down kan barang-barang yang bakal di beli...

faktor C.O.L.O.U.R sangat mempengaruhi ibu okey...
si ibu harus lah bertanya kepada si babah

"little NJ ni nak beli kaler aper eak abang?"
dan seperti biasa soalan itu haruslah kembali kepada diriku...
"sayang nk kaler ape?"
"PINK" laju jer aku jawab...
en suami kata, kalau boy haruss la TIDAK BOLEH kaler Pink
hahahahhahaha


emmmmm... jadi nya harus scan dulu kan untuk tau BABY GIRL / BABY BOY.
gigih la ibu search kat internet klinik-klinik untuk scan baby..
emmmm mau 2D, 3D, or 4D
macam-macam ado... tepuk poket jer la....
Kalau ikutkan ibu... nk scan 2D jer 
tapi babah kata kalau scan 2D pun sampai RM50 (dah la x confirm 100% tepat / tak), 
baik la scan 3D/4D terus...

emmmm.....
Apa beza eak antara scan 2D, 3D or 4D?

ni pada pendapat erin, yang tak berapa nak jadi doktor hihihih

Scan 2D~ 
yang gambar kaler hitam putih tu... dapat tengok baby secara statik, 2D jer 
kita dapat ukur kepala baby.. 
and kekadang kita tak faham pun apa yang doktor tunjuk (selalu nya aku main belakon jer paham ~ duk aaaaa.... angguk-angguk. Padahal tak nampak pon)
Masa preggie Eisya  scan 2D jer...
(alhamdulillah selamat n sempurna anak ibu babah)

Scan 3D~
yang gambar kaler kuning-kuning tu..
dapat tengok baby dalam 3 dimensi la kan,
jari tangan semua clear, boleh tengok bibir, tulang belakang semua..
cam semua hak milik baby kita boleh tengok dengan lebih tepat la.
Naufal sempat scan 3D masa kna pi jumpa pakar...
Dia siap buat mulut muncung lagi kat ibu huhuhuhu

Scan 4D~
Yang boleh tengok baby bergerak and ada bunyi macam kat dalam air.

Erin rasa la kan, alad untuk 3D and 4D ni sama jer..
Cuma kalau yang 3D doktor cuma akan print gambar 
and 4D bagi video, and mungkin la check up dia lebih detail..

so.... ibu pun searching and mencarilah...
rata-rata ramai yang cadangkan.

W.Y.Ko Specialist Maternity & Gynaecology CentreB-2269 Jalan  Beserah, 25250 Kuantan
Tel : 09 - 566 7809
Faks : 09 - 566 7805

Jadi nya camner?
emmm
Kita tengok esok yerrrrr kawan-kawan
ni time scan free kat klinik kesihatan Gua Musang, alhamdullillah baby sihat
dan kedudukan uri dan baby baik.. (tapi tu masa 3 bulan)
sekarang sudah 6 bulan..


3 ulasan:

farha shaifful berkata...

salam, gi klinik sara hana kat area traffic light cenderawasih situ scan 4D very recommended

Iela Fazielah berkata...

wah...erin dah nak masuk 3...alhamdulillah... scan la 3d... ila dulu xbuat pun...xdan nak pergi... harapkan ultrasound bila tiap kalu gi check up je

faezah Samingan berkata...

Hye farha, blh tahu harga utk 4d brape ye

Tanda Kenangan