CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

24 Jun 2013

Belanja resepi pop cake ~ How to make pop cake choclate

Cettt tajuk entry akak english okehhhh..
Ok hari tu erin dah tunjuk pop cake choclate kat korangkan....

Wahhh dalam pantang pon bole buat popcake bagai..
senang weiii skejap jer siap sbab saya ada popcake maker hihihih..
meh nak tunjuk.

Ni la rupanya... ala-ala pembakar roti jer..
guna letrik. 


Ok Erin bagi korang resepi nya yer.
Resepi sama jer dengan resepi buat kek coklat.
Sebenarnya Erin tak sukat pon.. main agak-agak jer..
tepung tu ku tuang dari plastik jer hahaha..
Tak guna mixer ponpakai pukul ngan tangan guna pemukul telur tu.

tapi ni la resepinya yer kawan-kawan

Coklat Pop Kek

1 cawan minyak jagung
1 cawan gula merah (gula castor pon boleh)
3 biji telur
2 cawan tepung blue key
1/2 cawan serbuk coklat (kalo van houtan kna kurangkan sket)
3/4 cawan air panas.
1/2 cawan susu pekat

Cara-cara:

Pukul Minyak dan gula. Hingga gula hancur.
Masukkan telur. Pukul kuat.
Masukkan susu pekat dan air panas. Gaul sebati
Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk coklat sedikit demi sedikit.
Siap..

Masukkan dalam pop cake maker tu dalam 1 sudu besar pada setiap lubang.
tak sampai 5 minit siap 12 biji...
(jangan lama sngat nanti hangit)
Ulang la sampai habis...

Ok untuk buat toping dia pon senang ngat.

Erin guna compount coklat jer..
Sairkan pada alat ni jer...
Tak yah double boil bagai lagi..



Ok see..
 ku celup jer dalam coklat tu.. then tabur jer manik ker love ke..

Siap..
akak yang dalam pantang ni boleh buat...
korang mesti superb lagi kan hihihihi

5 ulasan:

K ieta berkata...

Best..best.... resepi Erin..leh wat untuk bede muhd bln 8 nie...thanks..kongsi resepi.
Kalau x de maker choclate tu...agak2....leh wat camne yek erin?

Norlidawati Jaafar berkata...

wa canggih nye
mane nak dapat bende alah tu ek
boleh beli
nanti senang boleh buat tok anak huhuhuhu
saya ni newbies blooger
saya baru je follow blog ni
jom follow blog saya plak
umielman.blogspot.com

Fieda berkata...

kat mana nak dapat pop cake maker tu...macam best je nak buat...:)

ziha berkata...

rajin betul lah kak erin ni..dlm pantang pon boleh wat popcake.

Aden Paul berkata...

Fruit’s health benefiting properties are because of their richness in vitamins, minerals, micro-nutrients, pigment anti-oxidants.
Mr Phenq

Tanda Kenangan