CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

06 Mei 2011

pantang larang coklat

Lagi cerita coklat yer..
okey semalam dah janji ngan korang kan.. nak cerita pasal pantang larang semasa buat homemade choclate ni:

1. Coklat pantang kena air


atas: gambar coklat yang tak kena air.
Cantik jer kan , licin jer tekstur nye.


bawah: gambar coklat yang terkena air masa proses mencairkan coklat
hehehee kes berebut ngan anak ler..

hasilya: coklat tu cam berketul-ketul dan tekstur nyer tak licin kan

Rasa? Sama jer.. dua-dua pon sedap hihihihi....



2. Pantang ke 2, jangan keraskan coklat dalam peti ais
yang ni pon daku da try..

kenapa tak boleh? sebab coklat yang dikeraskan dalam peti ais mudah pecah.
(ni kalo korang buat coklat dalam acuan yer)
tapi kalau spoon choc ni ok jer.. sebab bukan korang nak kuarkan dari acuan nya kan..

Rasa nya? Sama jer.. dua-dua sedap..
tapi kalo sejukkan pada suhu bilik lambat wehh
klo guna spoon choc ni mau makan masa 3 jam gak..
masuk dalam peti ais 5 minit jer hihihi

nak resepi spoon choc? (klik sini)

4 ulasan:

mummy_ayu berkata...

wah.. ma acih sipa share petua lagi..sgt good info...harus try nie..

eRiNsZ berkata...

haruss... suker la budak 2 org tu...hhihii

anis berkata...

buatlah entry lagi pasal resepi coklat ni. salam kenal

juanita berkata...

Alamakkkk...sedapp nyer....buat yiyi ker?

Tanda Kenangan