CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

26 September 2011

Budaya Kelantan

Last week
kat Cute-Castle ni kami ader buat makan-makan sikit..
makan kecik-kecik tapi sebab besar-besar..
adeh penat la nak paham...

hiihihihihi sempena/ tujuan majlis memang panjang berjela-jela..

sempena:
1. Hari Raya Aidilfitri (kire jamuan Raya la)
2. Naik umah baru (blom pnah pnggil org datang makan-makan lagi)
3. Belated Birthday Eisya (tak smpat nk buat party utk eisya b4 this sebab erin berpantangkan naufal)
4. Kesyukuran sempena kelahiran Naufal
5. Kesyukuran sebab erin dapat 1 rezeki terpijak (biarla rahsia....malu aii)
6. Sempena Hari 1 Malaysia aci tak/ sebab majlis tu on 16 Sept hihi

Next entry cerita pasal majlis tu ea..
kali ni kiter citer pasal budaya masyarakat Kelantan

Kat sini kalau datang majlis makan-makan kat rumah orang, biasanya tetamu akan bawa something untuk tuan rumah.

yang paling popular ialah GULA

ada jugakyang bawak susu pekat,
biskut, or kek.


Bila dihitung-hitung cukup la stok gula kat rumah ni sampai hujung tahun hihihihihi..
tu blum campur milo + biskut lagi..

hihihi dah macam BERSAMAMU TV3 tu ha...
yang blom dapat lagi beras jer... hihii orang bernas mau sponser kat i ker? hihihi

4 ulasan:

mashamzah berkata...

eh..bukan ke budaya org malaysia macam tu..kalau kenduri dia org bawak gula dsb..kat selangor macam tu gak..Sy selalu lalu gua musang kalau g KB..dengar cite ada nasi kukus sedap kat Gua musang...kat sebelah mana ye...

eRiNsZ berkata...

mas~
yer ker b4 dok klantan ni jarang plak nmpak org bawak gula...
..hihi kna tukar title ni "budaya 1 msia" hihih

ooo... nasi kukus irdina kta bandar lama gua musang nt erin review n buat entry ea... (lama dah x p bli hihi)

Fizan Wan Pani berkata...

betul..kat tempat lain biasa org datang bawak perut je.. kat sini kalau dlm pantang pun dorang bawak biskut..roti..gula..susu...tak de pun bagi2 duit sedekah utk baby mcm tpt lain.... memula dulu cam terkulat2 gak...lama2 suka la..sbb selalu gula ni ler lupe nk beli..heheh kalau dtg ziarah pun mesti dorang bawak something ole2...terutamanya makanan.

Iela Fazielah berkata...

wah...bestnyer... dorang suruh masak kuih manis2 n bag balik kat dorang tu... kalau mkn sendiri mmg xabis.. ehehe

Tanda Kenangan