mau?
susah mau dapat apple pie di gua musang yang tak ada mc Donals idaman hati... huhuhuu
menggagahkan jari jemari yang halus-mulus ini...
yeehaaa...
(resepi yang 3 tahun sekali buat hihi)
kali terakhir buat tahun 2008 dulu hihih
tetiba petang ni teringin dan mula merajinkan diri
yeeha dan berjaya
korang mau resepi? resepi Apple pie versi Erin?
utk doh
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter+ 2sudubesar cooking oil
air lebihkurang 3/4 cawan + sedikit garam
gaul semua bahan hingga jadi doh. boleh adjust yg mana terkurang @ terlebih!
utk filling
3 biji apple (dadukan) - guna epal hijau
1/4 cawan gula perang (klu nak manis lebihkan)
Sedikit air (dlm 1/4 cawan)
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu besar butter
sedikit parutan kulit lemon beserta jusnye (erin gantikan dengan sunquick sikit)
Masak semua bahan dlm api sederhana kecuali tepung jagung and butter. Bila dah almost kering masuk bancuhan tepung jagung - kacau lagi sampai pekat, tutup api & masuk butter- kacau dan biar sejuk.-
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter+ 2sudubesar cooking oil
air lebihkurang 3/4 cawan + sedikit garam
gaul semua bahan hingga jadi doh. boleh adjust yg mana terkurang @ terlebih!
utk filling
3 biji apple (dadukan) - guna epal hijau
1/4 cawan gula perang (klu nak manis lebihkan)
Sedikit air (dlm 1/4 cawan)
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu besar butter
sedikit parutan kulit lemon beserta jusnye (erin gantikan dengan sunquick sikit)
Masak semua bahan dlm api sederhana kecuali tepung jagung and butter. Bila dah almost kering masuk bancuhan tepung jagung - kacau lagi sampai pekat, tutup api & masuk butter- kacau dan biar sejuk.-
untuk doh tu korang uli-uli jer cam buat kulit karipap..
then bahagian tepi tu tekan dengan garfu kecik
Apple pie ni boleh dibakar or goreng..
Erin suka yang goreng sebab lebih rangup
and boleh feeling feeling cam makan apple pie mc d hihihihi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan