CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 April 2009

PuTeri Ayu ~ seayu erin

waaa...best kan tajuk entry kali nie.... lepas makan nasi lemak... minum petang nie kiter layan lak puteri ayu ~ seayu erin.. warghhhhh...
resepi also dari myresepi tapi dah diubah sesuka hati oleh erin sebab sukatannya pkai gram.... maner lah i ade penimbang... periuk kukus po tak dok. Abes tu camner nak mengukus nie... hehe... erin guna ricecooker..mujor ler ricecooker nie.. diskalikan ngan penutup yang berlubang tu... kite reeeEEeeedah jer..

Bahan-bahan:
  • 3 biji telur
  • 2cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 cawan santan
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil ovallet
  • 1 sudu kecil perasa pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1/2 biji kelapa diparut putih.. digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung ubi
Cara-cara:
  1. Panaskan kukus
  2. Telur + gula + ovallet = pukul (erin masuk dlam blander hehe)
  3. Santan + tepung gandum + baking powder + perasa pandan + pewarna hijau = putar lagi
  4. masukkan kelapa bahagian bawah acuan...tekan..tekan..
  5. masukkan adunan dan kukus 5 minit...
Senang kan...emmm adunan ni dapat dalam 40 biji banyak tu... bleh antar kat keliling umah. raser nye birthday eisya nanti bleh ar erin buat sendiri puteri ayu nie... kalo tukar perasa stawberry ngan kaler pink ok tak?






5 ulasan:

ONE ZABA berkata...

kalau taruh inti gula kabung dalam tu, lagi sodap.

pjan a.k.a fizan berkata...

dasyat la erinz nih...pos 10 butir ke akak...

eRiNsZ berkata...

one-Z and k. pjan:

ngeh ngeh neh
wahh mesTi one-Z terre wat puteri ayu nih eak.. erin first time taw...mujor jadik kalo tak..tong sampah ler..

makpeah berkata...

Salam,

Pertama kali Peah di sini, blog yang menceriakan....

Rajin buat kuih...akak lama tak buat.

honeylanz berkata...

tak sabar lak Has nk try buat puteri ayu ni..mcm senang..hehehe..tp blom cuba blom tau kan??

Tanda Kenangan