CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 November 2010

Kaki Kejang Semasa Hamil

Huk huk huk.. ader tangisan sedey di situ...
Setiap malam mengalami masalah kekejangan ni (dalam dialek kelantan " nyetOk" )
Mungkin ni semua biasakan bagi perempuan mengandung.
Tapi perempuan mengandung ni memang tak tahan sakit hehehe.

Dah hampir tiap malam tidur lena ku terganggu..
tapi daku semestinyer akan mengganggu tidur orang disebelah juga kan..
Kalau tak dapat berkongsi sakit aper kate berkongsi gangguan tido.
BARU LA ADIL DAN SAKSAMA heheh..
i'm sorry mr jep

Awal kan erin kena problem ni?
Preggie 5 ~ 6 bulan dah kena kejang kaki..
huhuhu
kerana tidak sanggup lagi daku mengoogle untuk

MENCARI TIPS MERAWAT KAKI KEJANG(ni kaki sembabku masa ngandungkan eisya)

  • Rendamkan kaki didalam air suam yang dicampur dengan garam. Dengan ini ia membantu melegakan kaki anda.
  • Minum air secukupnya setiap hari
  • Minum susu ( tapi daku hanya mau susu sejuk dari peti ais, hehe ok tak?)
  • Makan makanan yang tinggi kandungan potasium cam PISANG.
  • Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan
  • Pakai seluar panjang sewaktu tidur
  • Tinggikan kaki semasa tidur. letak a few bantal bawah kaki.

Bagi cara pencegahan pula :

  • Elakkan dari berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam masa yang lama
  • Lakukan senaman kaki atau senaman regangan setiap kali sebelum masuk tidur
  • Terdapat kajian menunjukkan pengambilan suplemen magnesium sebagai vitamin sampingan kepada multi vitamin sewaktu hamil boleh membantu sesetengah wanita yang menghadapi masalah kekejangan kaki.
  • emmm urut-urut betis before tidur ngan minyak panas ok kot.. (aku + sendiri ni)


~SEMOGA KAKI INI TIDAK KEJANG LAGI~
alamak Salindah B2 tu terlupa nak makan... . heheheee

6 ulasan:

Joy berkata...

salam erinsz...sakitkan if kejang tgh tido...huhuhu..

Amy Syaquena berkata...

salam..

uish macam tue erk.. amy belum melalui saat macam tue lagi..

eRiNsZ berkata...

huhu joy sangat-sangat sakit heheh...
tp skarang dah ok..
~ltak minyak angin
~pkai stokin
~minum susu

eRiNsZ berkata...

amy~
ade gak mommy yg preggie x kne kjang kai...
tp erin mg slalu kena..
huhuhu

Yan berkata...

saya setuju letak kaki atas bantal kasi tinggi skit..
tp saya takler begitu kerap terkena kejang kaki ni

eRiNsZ berkata...

untung yan... erin ni hari-hari
tp skarang "tidak lagi" cet cam iklan lak...hikhikhik

Tanda Kenangan