CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

27 November 2011

Pengalaman Membesarkan Bayi




Hye mommies jom kali ni nak join contest dari Wonder Mum Shoppe kat FB..
Bertemu di Kumpulan Ibu menyusukan (yang sangat best tu)

Tema nya:
pengalaman anda yang paling mencabar ketika membesarkan anak anda yang masih bayi



Bestkan dapat Baby?
dan cabaran nya mestilah sangat best.
Huhhh susah juga nak memulakan..cerita sebab pada saya semua orang melalui pelbagai cabaran.
Yang membezakan sejauh mana kita terima sebagai cabaran...

Bagi saya membesarkan bayi secomel Naufal sama macam ibu-ibu lain..
Alhamdulillah saya tidak diduga dengan dugaan yang tak mampu saya hadapi.

Naufal bayi comel yang sihat, tidak merengek di tengah malam, senang kata tak banyak ragam.

Cuma pada saya, cabaran yang utama ialah dari diri saya sendiri tatkala
HATI SAYA NEKAD DAN BULAT UNTUK MEMBERIKAN NAUFAL SUSU IBU SEPENUHNYA
sehingga 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun insyallah
tanpa susu formula.

Ada masanya si comel saya ni asyik melekat, menyusu sehingga saya sering gagal menyelesaikan tugasan yang lain.
(hahahaha alasan untuk tidak memasak)
tapi memang pun, balik dari kerja
(guru sekolah rendah ~ habis kerja sekitar jam 2)
memang terus Naufal menyusu selalu nya hingga tertidur bersama ibu.
Dan saya pun sering kepenatan selepas itu
"Mujur dikurniakan encik suami yang sangat memahami"
sering melengkapkan, apa yang adakala nya terkurang
Kekadang menjadi tukang masak, ada kalanya ringan tangan membersihkan rumah
(wahh syahdu disitu).




Kekadang tu rasa stress and nak marah-marah kan bila baby tak nak dengan orang lain.
(Orang lain tak ade cik b cam ibu hahahhahahah)
Walaupun dengan babahnya.
Tapi tu la.. banyakkan sabar
(saya sendiri selalu kurang sabar~ jadi makan aiskrim lalalala)

emmm..
saya tak tau nak ceritakan apalagi kat sini.
Serius kekeringan idea.
hiihihihihii.


Apapun saya percaya

segala kepenatan dan keletihan itu terbayar dengan harga satu senyuman dari si comel yang puas menikmati susu ibu



2 ulasan:

Sutera Emas berkata...

aku nak baby lgi!!!!!!!wawawawa.

wan nurul hezrina berkata...

cumilnya naufal=)tuh sbb penangan sus ibulah2=)

Tanda Kenangan