CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

13 September 2009

Kuih Lompat Tikam

Murning..

Smalam erin, Mr Jep & eisya berbuka dalam keadaan yang paling sempoi.
Erin : Set Nasi Ayam KFC
Mr Jep: Nasi Kukus Irdina

dan
masa beli nasi kukus tu Erin terpandang satu bungkus kuih yang agak pelik.
(Pelik ker?)
Pelik la coz erin tak penah tengok.

Erin pon beli~ RM 1 jer sebungkus
(kat sini kena beli kuih yang dah siap berbungkus.. klo tak alamat nyer kuih tu sure dah dirasmikan oleh cik lalat.)

Mr Jep kata nama kuih tu:
LOMPAT TIKAM
*imej dari google*
(kabel drag-line ku ilang lagik)

Gitew ler rupanyer lompat tikam versi Kelantan

Erin pelik ler sket coz kat Pahang rupa Lompat tikan cam nie:

Yang membezakan nyer:

KUIH YANG KALER PUTIH tue,
kat Pahang dier keras tapi kat klantan dier cair.

Pastu versi kelantan
ada PULUT KALER MERAH

yang hijau tu sama jer..
gula melaka cair ~pon sama jer.

yang penting:
RASANYER LEBIH KURANG JER =)

tapi,
Tak bleh lawan ler lompat tikam kat
Kampung Pulau Jawa
Pekan, Pahang
(kdai mak cik kecik)

kat kampung my mama kuih-kuih nyer memang BEST tahap gaban ler~
sebab: Yang buat kuih nie memang orang tua-tua~
kira otai ler and rasa kuih tu sangat ler tradisional.

Kuih yang terBest kat sitew:
~Lompat Tikam
~Pulut Panggang
~Ketupat Daun Palas

semoga makcik-makcik yang buat kuih tu masih ada dan sihat walafiat hendaknyer

Lamanyer tak balik Pekan~ waaaAAAAAaaaa



8 ulasan:

honeylanz berkata...

lompat tikam keras ala pahang tu la myfav. x jumpa lg kt KL! aduhai..x sabar nk blk trg!! nk mkn lompat tikam mcm tuh...sedappp

ONE ZABA berkata...

tapi yg famous sekarang ni lompat parti....

eRiNsZ berkata...

has~
apa lagi.. go to myresipi and try buat lehhh..
cess macam ler erin ni rajin ngat heheheh

eRiNsZ berkata...

one-Z
upsssss...

hehe kat skolah nie lak yg pamer lompat getah.
walou pon bulan poser bebudak ni chargas jer main lompat getah.
konpius haku

zieha berkata...

terliur gak tgk lompat tikam versi kelantan tu..mesti sedap kan

kakchik berkata...

salam erin.

wah... masing2 ada menu sendiri ya utk berbuka.

lompat tikam kalau kat rumah, kami selalu buat sendiri je. lompat tikam kelantan memang macam tu tapi kalau yang versi pahang tu kat sini orang panggil tepung talam.

s h u berkata...

org tua tua buat kueh mmg sedap. ( kalau kita ni bkn jadi lompat tikam, jd lompat tendang dah ) hahhaha

mkn pulut sajo je. hahahha

CuTeMiUt78 berkata...

eemmm baru ni tgk kuih lompat tikan versi kelantan.. eemm betul betul klu org tua2 yg buat kuih memang maveles kan

Tanda Kenangan