CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

13 Januari 2011

2011 ~ Budak Darjah 1 Kuat Nangis

Wahh dah 2 minggu sekolah
dan cikgu pink masih lagi seronok, dua ronok dan beronok-ronok
di tahun 1..

memang suker duk jaga bebudak tahun 1 ni
sebab:

Saya cikgu pertama dorang (biar pon da skolah tadika)
budak kecik ni jujur~ jarang benor menipu
kalo korang marah dia memang tak simpan kat ati...lah..
pagi korang marah~ waktu rehat boleh lagi main lambai-lambai ngan dorang..

dan sayer bebas untuk jadik mak ultraman.. mak sin chan... atau pon kak ros dalam ipin dan upin (ader aku kesah?)
kalo duk darjah 6 ader lak budak yg pening duk tengok cikgu dier gini hehehehee...

tapi..
MASALAH nyer:
tahun 2011 ni
ramai betul student darjah 1 yang ader masalah nangis dalam kelas..
dan kelas ku terchenta 1 CEKAL pon terima nasib yang sama lah...

kes 1:
Ayah antor pi skolah... anak meraung nak ikut balik...
sampai waktu balik menangis tak berenti..
hari kedua plak budak ni lari.. pi sekolah kakak..
(puhhh bisa gugur jantung gua ko bayangkan kalo hilang~ mamfus ai)
hasilnyer: tukar kelas... masukkan ke kelas yang ader kawan dier
~settle~
tapi dah 2 hari dah tak datang sekolah
salah siapa?

kes 2:
budak ni nangis n meraung "huaaAAAA" sekuat hati
masa waktu rehat jer...

bila di siasat:
waktu rehat: Tak ader duit nak makan
bila cikgu pink bagi duit
dia huAAAAAAAAAAAAA lagi
sebab: lama beratur
~ pendekatan yang diambil.....
ajar budak tu beratur then bagi ayat power sket
" dah besau pon nangis lagi" buat malu jer..
~nada dan irama~korang kena bayangkan ler sendiri

Esok nyer masa rehat budak ni nangis lagi.
kategori meraung sekuat hati
"huAAAAAAA"
Masih lagi tak de duit..
"ape kes ini?"
bagi duit lagi dan suruh beratur~ kali ni tak nangis dah.

Tup-tup waktu balik dia mengHUAAAAAAAAA kan diri nyer lagi
sebab bapak nyer datang lambat
dan cikgu pink suda sakit telinga:
daku suruh nangis kuat-kuat lagi
then bapak nyer datang~
terus ku bagitau da problem anaknyer la yang always be huaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAA
bapak nyer kataer: sebenarnyer mak letak duit dalam beg tapi anak tak tau.
(cikgu pink tak sempat siasat betul ke tak)
(tapi aper kes bagi duit kalo tak bagitau anak? aku konpius di situ)
cikgu pink suruh pak dia letak duit dalam poket anak jer esok.

Keesokannyer ku masuk kelas budak KES 2 tu (memang kelas aku pon)
bagi ayat power sket:
"kita ni dah besarkan?"
"malu tak kalo nangis?"
"tapi ader orang nangis huaaaaaaaaaaa kuat kuat kan?"
"malu tak?"

part tak tahan tu, aku tanyer kat budak kes 2 ni:
"bang, awak nak kawen tak?"
dia jawab: "nak.."
hahhahahahahhh

aku pon bagi ler se dass
" huiiiihhh nak kawen tapi nangis~ ape da"
tersengeh budak tu.

Hasilnyer~ tiada tangisan meraung di kantin lagi...


Mau berkongsi pendekatan:
Cikgu pink tidak mengamalkan
edisi PUJUK-MEMUJUK atau MANJA-MEMANJA sebab:
dalam jangka masa panjang teknik/ taktik itu akan membunuh kamo..
~jangan bagi gula nanti kencing manis~

jadik bagi ayat-ayat yang cuma ader dalam kamus pink daku:
mau ayat-ayat pink itu?
sila email~ heheheeh
rahsia wei...aku jua mau cari makan hahahahhah

dan
KES 3 masih belum selesai tapi ia bukan kes
1 CEKAL
jadik serahkan kepada yang lebih berhak..dan ada lagi KES 4..
jua bukan kes 1 CEKAL.
Adakah bakal menyusul kes 5, 6, 7,8, dan seterusnya,....

uhhh aku suda mau cuti bersalin..



8 ulasan:

Joy berkata...

cabaran seorang guru..byk betul kes budak huwaaaaa..yea...

Mamarempit berkata...

akak tk dilahirkan utk jd cikgu...tapi lebih kepada watak IBU TARZAN....ngehehehe...

ari pertama bekalkan duit kt anak...smpi di kantin...kakak spupu dia kena belanja..duit dia ilang...hari ke 2..bg je duit pd kakak spupu...hari ke3..tk jumpe kakak spupu..suh dia simpan...ilang...
masuk minggu ke 2....suh pakcik kantin tulis dlm buku aje...byr sminggu skali...hahhaa..nasib le sekolah depan umah....

eRiNsZ berkata...

joy~ taun ni mg ramai tull.. menghuaaaaAAA kan diri...sabor jer la...

eRiNsZ berkata...

mamarempit~..
erin pon ibu tarzan gak ni.. tp eisya slalu kater cam kak ros... hehehheee garang nyer aku..

mp berkata...

alahai siannya kat ckgu pink ni.tapi ckgu pink ni kira terer bab pujuk mmjuk

erienz berkata...

macam2 kes yer...sabar lah yg penting bagi seorang guru...

eRiNsZ berkata...

mp / k.na~
biler la cgu pink ni pndai memujuk....
ku tambah surh nangis lg kuat ader la hahahah...pendera jiwa..

eRiNsZ berkata...

erienz:
betul tu..
tp kekadang tu ilang gak sabar tp yang untung yer ajar darjah 1 ni.. tak smpai 5minit mant marah dah bole tsengih-sngih adoiii...
cumill

Tanda Kenangan