CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 Januari 2011

Tips beli cat

Saya seorang yang sangat cerewet kengkadang
ada orang kata MERIMAS kan..
saper la yang berani cakap erin cenggitu?
jotosh lapan kali..

Jadik buat kerja kena ader perancangan
perancangan la sangat dan ibu Pinky ini mau berkongsi TIPS
wahhhh TIPS SANGAT la...

ni TIPS DARI ERIN yer bukan ERIC
dari hati pink terang i


1. Tentukan kaler aper yang korang nak..Klo tiru dari majalah guntung gambar tu...
Cam Erin memang dah lama survey colour dari 1 booklet ni.. sampai dah lunyai ko..



mau colour ini kah?



mau begini kah?



suka yang ini kah?



2. Buat 1 pelan dinding dan label kan kat mana korang nak tepek colour tu..
Kalo dapat ukuran dinding lagi baik.


3. Extra kreadit kalo dapat kod colour..
(Erin dapat kod colour ICI-DULUXE)
jadik perancangan awal nyer cuma mau pilih jenis-jenis cat jer
Duluxe pon banyak jenis cat kan... pentelite kerr...mahal.. murah.. memacam ado.



Tapi sayang nyer kedai yang jual ICI-Duluxe tu tak ader "mesin pembancuh cat"
jadik tak de banyak pilihan warna...


so kami ke: Kedai lain..

4. Kenapa perlu pilih kedai yang ada mesin pembancuh cat?
sebab korang boleh dapat sume kaler yang korang nak..
dan harga nyer dah tentu lah betul

kalo kedai biasa ni.. kekadang colour tu tak de and harga pon dah di ++ dan jadi tak betul hahahahaha
sebab dorang pon amek dari kedai yang ade "mesin pembancuh cat " jugak.

Jadi masa mensevey cat kat KB weoll putuskan untuk
ke G-ORANGE yang ada "mesin pembancuh cat" tapi brand cat terpaksa ditukat kepada brand:
NIPPON PAINT~

dan kod nyer dah tentu berubahkan...
jadi, ini lah penting nyer gambar-gambar yang kita gunting tadi...
kalo tak mau pening nak pilih..
ada berpuluh-puluh kaler pink tau..

5. then pilih warna yang hampir sama dengan gambar idaman hati korang tu....
Jangan beli dulu just catatkan jer kod nyer...



6. Kenapa tak beli terus?
Sebab budak salesman yang jaga kat bahagian cat ni asyik kater kombinasi kaler yang aku pilih tak kena...
HOT PINK~untuk futurewall
LIGH GREY~ untuk non futurewall

dan dier cadangkan aku tukar grey pader light pink..
kater nyer: NAmpak pelik kak.. pink and grey
TAPI ERIN MEMANG SPESIS PELIK!!kan heheheh


6. so balik rumah
korang amek flyers/cataloge yang ader kaler-kaler yang korang nak tu..



then, fikir ngan buat budget..
berapa tin cat nak beli untuk setiap kaler dan jenis cat..
spesific nyer..


Dan kali ke dua korang ke kedai jer just pick and pay
tak yah nak berlama-lamaan di situ yer..


Mau tengok
KALER PELIK CUTECASTLE ?

hehehehehhhe
pukul 2 nanti yer

.


5 ulasan:

Mama Balqis berkata...

tak sabar nak nengok...me pun tgk pening pkir kaler yg sesuai utk rumah

alamaya berkata...

salam erin,
bila due bersalin ye...
nanti jangan lupa share pengalama bersalin. nak baca....hehehe

Iela Fazielah berkata...

wah2... betul2 detail cik erin ni ye.... tp mmg bgus pun mcm tu... syg kat area erin susah cr kedai cat... kat serdang ni... melambak2!

erienz berkata...

wah x sabar nk tgk hasilnye....

Hayati Hamzah berkata...

nanti dah cat upload tau ;)

Tanda Kenangan