CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 Mac 2011

Amalan Semasa Berpantang


Kali ni Erin nak cerita tentang
CARA TIDUR semasa berpantang yer
~Tido pon ader rules nyer yer
(ini pon hasil dari encik google yer)

.Dilarang Tidur Tidak Berbantal
Tidur tidak berbantal akan mengakibatkan seorang yang berada dalam pantang akan mengalami sakit kepala, ini juga berkemungkinan darah kotor sukar untuk keluar dan angin naik ke kepala menyebabkan sakit meroyan kepada ibu yang masih lemah.

.Cara Berbaring / Tidur
Tidur terlentang tidak berbantal dan terdedah kepada angin sejuk adalah dilarang bagi ibu-ibu di dalam pantang. Tidur dengan bantal tinggi adalahdigalakkan ketika ibu dalam pantang kerana darah kotor tidak naik ke kepala..

.Rapatkan Kaki Bila Tidur
Jika tidur hendaklahh merapatkan kaki. Cara ini untuk mempercepatkan peranakan sembuh semula.

.Jangan Tidur Di Waktu Matahari Naik
Ibu-ibu dalam pantang tidak dibenarkan tidur diwaktu matahari naik, ini boleh menyebabkan badan ibu bertambah lesu dan sakit-sakit, lebih baik ibu-ibu berjalan di tepi tingkap untuk mendapatkan cahaya matahari.

Jangan Tidur Waktu Senja
Ibu-ibu yang baru melahirkan dilarang tidur di waktu senja, kerana di waktu senja adalah masa syaitan berkeliaran, jika diamalkan mungkin fikiran ibu-ibu yang dalam pantang akan terganggu dan boleh menyebabkan penyakit gila.
.

Mau gambar Cikgu Pink tidur?
huhahahahah

okehh
korang layan gambar Naufal tidur la...




4 ulasan:

Ummi AmnaAmzar berkata...

Alhmdulillah info baru..wpun akak xtwu sblm ni tp akak xbuat st yg pink nyatakan tu ms dlm pantang..insyaallah lain kali akn di pertingkatkn kualiti berpantang..hee

nadiah berkata...

comelnya dia tido..

UMMI FARIS HAIKAL berkata...

mmg berguna info kamu ni erin..kekeke..tak lama lagi my turn pulak lah...x sabooooo!..comel sgt bby naufal..kem slm peluk cium..mmuuahhh!!

eRiNsZ berkata...

ya pren~ thanks ya..
ni pon hasil en google.. skadar bkongsi.. erin pon ader gak yg x terikut hehheheheh

Tanda Kenangan