CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

02 Mac 2011

Pantang Keluar Rumah Masa Berpantang


Satu amalan semasa berpantang
ialah :
TIDAK BOLEH KELUAR RUMAH
selama tempoh berpantang.

Tak tau la bagi korang related ker tak pantang-larang ni
dalam zaman satelit ni kan.

Tapi menurut mama ku..
mak-mak yang lepas bersalin ni kena rehat banyak-banyak
jadi tak boleh lar keluar rumah.
Selain tu jugak
takut tersampuk benda-benda (syaitan) yang tak baik.
Maklum ler ibu-ibu ni masih lemah dan berada dalam keadaan kotor (tidak boleh sembahyang) jadi mudah la di dampingi benda-benda yang tak baik.


Tapi dalam zaman skarang ni ramai yang dah tak ikut..
Ada yang minggu ke dua dah keluar rumah, siram bunga bagai..

Tak kurang gak yang minggu ke 3 dah panjat shopping mall ~shopping lor~
kes tak de orang yang nak tolong belikan baju untuk baby or dah boring tahap gaban duk berkurung dalam rumah.

Ada jugak yang terpaksa keluar bekerja di minggu ke 5
Kes kerja kerajaan: Cuti bersalin dah abis so terpaksa lah cuti tanpa gaji 1 bulan
30 hari jer cuti nya.. selebih nya 14 hari lagi dah kena berpantang di tempat kerja.

Apa pun tepuk dada tanya selera
nak berkurung dalam rumah 44 hari ker 4 hari terpulang pada diri endiri.
Tepuk dada tanya selera.

Tapi kata mama aku lagi kalo baru 2, 3 minggu dah keluar pergi shopping.. Kau basuh la kain baju ko sendiri, masak air panas sendiri, masak makanan sendiri, mandi anak sendiri.. hahaha.... senang cerita semua ko buat la sendiri Kalo dah terre pegi shopping mall bagai kan.

Jadi, dengan itu daku merelakan diri
duk diam-diam dalam rumah
heheheheh

KORANG PIKIR LA SENDIRI




10 ulasan:

Iela Fazielah berkata...

betul2.. setuju...! kalau dah leh gi soping mall bagai.. maksudnyer dah sihat walafiat tu... leh la buat semua sendiri.. tp mcm ila... lepas 2 minggu bdn dah recover dah leh la nak mandi anak n masak sendiri semua... cuma bab basuh bj tu mmg bg kat laki je suruh tulun...tp tu kalau normal delivery la.. kalau c-zer... masih buat keje selow melow takut kalau jahitan terbukak n rasa nyilu tmpat bedah masih terasa ooooo!

eRiNsZ berkata...

iela~
bler lg nk memanjakan diri hehehheheh...lpas 44hari bru buat.. tp klo terpaksa kna buat la jgak

Emy Omar berkata...

setuju dengan pantang org dulu..ada kebaikannya..saya anak dah 3 memang ikut je mana yang boleh & difikirkan baik..takut menyesal kemudian hari nghehehe

natasha berkata...

hehe...sebabkan seminggu bersalin saya dah pun ke shopping mall, memang mandikan anak sendiri, masak air panas sendiri, masak je mak masak sebab kalau saya yg masak, x kena dengan tekak abah. kira balik kg untuk 'pantang' tu, ditukar istilah kpd balik kg bercuti!! hehhe

bagi saya, kalau dah sihat, baik cergas2kan diri, kalau x, susah nanti. yg penting bg saya, jaga pemakanan, makan vitamin, jaga kebersihan diri...banyakkn doa Allah mudahkan. insya Allah semuanya ok...:)

azura samsuddin berkata...

betul tu erin, mak zura pun PANTANG sgt kalo time pantang org kuar2 umah xde sbb yg munasabah, byk berjalan pun xleh gak.. kalo nmpk org pantang pakai sluar pun mak bising pastu mulalah kuar citer 'org dulu pantang dgr ckp x mcm org skrg ni' hehehe

eRiNsZ berkata...

emy~
slagi logik tu erin pon ikut.. tp klo plik-plik tu pk 2-3kali arr

eRiNsZ berkata...

natasya~
klo badan mg dah sihat tak pe..
ade gak yg bpantang drumah sndiri so smer kjer mg kna buat sndri kan..

eRiNsZ berkata...

zura~
almak zura erin lpas 20 hari dah pkai sluar beggy hahaah larii

misyaf israfil berkata...

Salam..
Sy pn mnggu ke 2 dah balik umah sendiri.dah mula buat keje umah..tp yg x brat la..ank prtama mak jaga sy..blh la manja2 terbaring je ank br sorg..ank ke 2 pantang umah mertua smpai abis.dh mula survive.ank ke 3 ni,mngu pertama je rehat..ni masih lagi dlm pantang hark ke 20.

Suzana Zainudin berkata...

Aku pantang ank sulung..3 minggu da masak sdiri mandi kan ank sdiri bsh bj sdiri.. Suami keja jauh.. Tpaksa la bt smua tu.. Xkn nk bgantung kt org lain.. Bila tpaksa smua bleh wat. Tawakal pd Allah smga dberi kesihatan bpanjangan slalu..

Tanda Kenangan