CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

02 Oktober 2011

chiken chop homemade by dearie darling ~ Mr Jep


aihh dah macam blog masakan plak PinkheART ni hihihi

Sebenar nyer entry ni utk minggu lepas tapi tak sempat upload picture..
and semedang ada member yantg mintak resepi so di entry kan la kan senang...
Chicken chop ni ade lah hasil jejari kertu encik suami hhihi...
emmmm weehaaa... sedap wehh..
sedaplah (ini ayat bodek hihih)
coslow pon encik suami yang buat... side dish lain nan ado~ encik isteri tak brapa nak rajin time tu..
(weehhhh aku sebuk ngemas okeyy)


tarra


dan resepi ni sebenar nyer Mr Jep cilox dari myresipi.com klo nak try version lain pon banyak kat situ..

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye) kami beliyang mg dah ready utk di chop kan hihi
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK?



2 ulasan:

wan nurul hezrina berkata...

bleh tryni nyum2..

Yati berkata...

Sedapnya, chicken chop. Pandai husband erinsz buat. :)

Tanda Kenangan