CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 Oktober 2011

Italiano mood... with Spegettie Alfredo Portobello Seafood





Salam chantek di pagi Sabtu

ciao buongiorno (hehehaku translate dr google)

Pagi=pagi di hari cuti ni mau breakfast ala-ala italy oke
hhh
(yer ke itali? aku ni failled sikit geografi heheheh)
yeeha proudlt present Spegettie Alfredo Portobello Seafood by mommy erin

Resepi asal nyer:Fettucinne alfredo portobello with sausage and seafood

k)
tapi cam biasa lah, erin akan memandai-maindai ubah mengikut tahap peti sejuk and kepenuhan kabinet ngeh ngeh ngeh
Tengok dalam kabinet oren ader spegettie dan sos alfredo portabello yang smakin hampir ke tarikh luput nyer hehehe,

kes beli semasa konon-konon rajin ke dapur. Akhirnya tersadai...

Jadi nyer ku gantikan ajer fettucinne dengan speggetie.
Bahan-bahan yang diperlukan (ini resepi ku yer)
kalo tak sedap jangan marah...

Sedikit speggetie yang direbus kemudian ditoskan.
erin campur ngan sedit minyak masak...)


Untuk sosnya pula
2 ulas bawang putih di potong dadu
1 ulas bawang besar di potong dadu
1 tin sos alfredo Portobello campbells
sedikit susu segar (i guna UHT lalalaaaa)
2 ekor sotong yang dibuang kulitnya
15 ekor udang di buang kulitnya (tak letak)
2 batang sausage dihiris nipis (tak letak)
2 biji cendawan butang dihiris nipis (tak letak)
1 sudu minyak masak
Secubit garam

Caranya membuatnya.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan sotong dan juga udang. Apabila telah masak, masukkan sos alfredo portobello cambells dan susu segar. Kacau dan apabila mendidih, dan juga garam.

kalo gune fetucinne masuk terus dalam sos.... tapi erin guna speggetie and kat rumah ni kami slalu ada selera yang tersendiri (means sorang-sorang macam-macam cengkadak) so ku asingkan sos nyer.. nak makan baru letak..
yer la... kang sorang suka tambah cheese..
sorang lagi tambah sambal belacan wow...
sorang nk kuah berladung
sorang lagi plak nak yang kering-kering....
so nanti ko sendukkan jer sendiri...


enjoy ya''

komen: pada erin dia agak creamy sket (hihi da nama ponn alfredo portabello kan hihih
Mr Jep kata plak: kuat ngat rasa susu so next time kurang kan susu..

psttt as backup plan aku dah buat cekodok udang... hihi so ittaliano kan..

Tiada ulasan:

Tanda Kenangan