CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 Oktober 2011

Resepi kentang putar


okeh gambar masih lagi yang sama daku malas nak upload hahahahah
kali ni resepi Kentang putar

memang best la kalo jadi tapi erin buat sedikit failled
kentang nya keras lor...
untuk kentang korang rebus ajer sampai lembut
pastu blend tak pon lecek kan ajer

dan untuk sos nyer:

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

650 ml air

5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)

1 biji bawang besar - cincang

1 batang saderi - cincang

40 gm mentega

20 gm tepung gandum

1 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos tiram

sedikit serbuk lada hitam

kicap pekat

garam

Cara-cara

Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.

Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.

Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.

Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.

Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


Tiada ulasan:

Tanda Kenangan