CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

17 Ogos 2009

Menu orang DEMAM ~ soto ayam

Salam.. dari umah pink yang suram 3 hari nieh....
eRin dilanda DEMAM

Jangan menjauh dari umah pink ini,
sebab : daku tidak diserang H1N1
compem OK.

erin pegi spital kerajaan lagi..takot pyer psal.
Takde gambor yang di Snap
sebab: erin tak larat.
Mr jep? jangan harap ler nak merajin kan diri snap,snap gambor sgala bagai...

Ok dear, ari ni kiter citer pasal menu orang sakit.
Apa agaknyer yang erin makan masa time tekak meragam..

~SOTO AYAM~
emmm nyummy nyummy..


buat sndiri tau..walou pon tak larat.
(kat kedai tak menepati selera ku)
tapi lambat ler siap.
Aper tak nyer ku pas bawang 2 biji.. baring 10 minit.. sambung balik...

Nak resepi:
.

Bahan-bahan ( 2-3 org kot )

  • 1 ekor ayam - direbus(tak pon erin buat 4 ketul jer)
  • Sup Bunjut ADABI
  • B.merah, b.putih, halia - ditumis
  • Nasi impit ku buat sendiri~ beras 3 pot.. air ku agak-agak..
  • Suhun - digoreng
[Hiasan]
  • Bawang goreng
  • Daun Bawang
  • Daun Sup
[Bahan kicap]
  • 20 batang cili padi
  • 2 ulas b.putih
  • 1/2 cawan kicap manis
(Bergedil)

erin dah penah buat entry ni
korang (KLIK SINI)


Cara-cara

  1. Buka sup bunjut dan kisar/tumbuk isinya. Utk memberikan lebih rasa.
  2. Tumis b.merah, b.putih, halia sehingga kuning dan naik bau. Kemudian masukkan le air rebusan/stok ayam yg direbus tadi. Kalau suka masukkan kentang dan tetulang ayam. Kuah soto siap. *Jangan lupa masukkan sup bunjut yg telah ditumbuk td.
  3. Ayam yg direbus td, digoreng dgn sedikit gaulan kunyit/garam.
  4. Selepas goreng, carikkan ayam . Ayam carik siap.
  5. Untuk kicap pula, kisar semua bahan kicap dan ratakan.
  6. Siap kan bergedik...upss bergedil.. Link kat atas tadi.
  7. Lastly, tuangkanlah kuah ke atas nasi impit, suhun yang telah digoreng dengan bergedilnya.
  8. Dan hiaslah soto dengan carikkan ayam diatasnye bersama-sama bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
Sangat sedap~ untuk orang yang DEMAM

3 ulasan:

s h u berkata...

pastu dah ok? patut lah lama tak update.

mcm sedap soto. ptg ni nk ajak hubby beli ayam. mmg sedap kita buat sediri. kat kedai kdg kdg masin, tawar lah.

ni nk buat jagung manis. mcm kat shoping tu..

eRiNsZ berkata...

bestnyer shu nak cikit....jgung tu...

slalu nyer k.erin mg malas masak tapi ntah mai mana mood ghajin nie ha

Mysunshine Gift Shop berkata...

salam Erinsz

I'm doing 'Say it with cupcakes' - charity drive. I work together with my sahabat in TM, Jules, eksekutif suri (serunding) & ummikusayang

Part if our sale goes to the orphanage home. you can see the list in my blog. mysunshine2u.blogspot.com or mysunshine-cupcakes.blogspot.com

if sudi pls share this with all your friends & relative.

appreciate your help

zar

Tanda Kenangan