mood masak sudah mari....
stelah berminggu-minggu bercuti dari dapur hehehe "i leBiu u mr jep"
mujor ler my hubby sporting gitew... hehe layan nasi kedai jer berminggu-minggu..
so arini kiter layan lauk "PiNk LoveR" berdeGil berGeDiL
resepi dari umah kak Fizan kompem SENANG and SEDAP
Begedil
4 biji kentang, buang kulit
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu besar daun bawang racik halus
2 sudu besar daun sup racik halus
1 biji cili merah racik halus
1 sudu serbuk lada sulah
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur pukul kasar
sedikit tepung gandum.
minyak utk menggoreng
Cara masak:
Ubi kentang rebus hingga empuk, bila masak toskan air dan lecek hingga halus.
Masukkan bahan racik halus, serbuk lada sulah,serbuk lada hitam dan tepung jagung.Gaul sebati.
Panaskan minyak (Sederhana panas), bulat2kan bahan gaul tadi membentuk bulat kecil2 pun ok..kemudian leperkan sikit.
Salut dengan tepung gandum.Buat sampai habis semua adunan.
Bila dah panas minyak, celup begedil dlm telur dan goreng hingga masak.
Layan my berDEgiL berGeDiL
5 ulasan:
kalau jadi bergedil namanya...kalau tak jadi pulak berdegil namanya.
ihik..setuju ngn org ats..;p
erm,lo makan nnti degil tak akk cmey?:p
oneZ
mujor menjadik...hehehe
anem,
klo degil akak pulas tinger tu ar...
hehehe
agak agak DEGIL tak? hahahhaha
sungguh best jumpa kakchik. lalalalala <-- sila baca nada nyohol.
sedapnye begedil...
lagi sedap kalau wat sendiri kan
Catat Ulasan