CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

28 Disember 2010

Bubur Kacang

eleh kacang jer buat bubur kacang
(tu orang lain kater la... mak tak kater...)



Ni first time aku buat tau
setelah 29 tahun hidup
(wei tua nyer aku)
~wehh Satu dunia tau laki aku malang, isteri tak pandai masak~

Jenuh gak ler erin mengoogle dalam myresepi pon resepi nyer tak lengkap..
sukatannya~ (ikut sesedap rasa)
manalah aku nak tau...
"buah cempedak di luar pagar okey"



So ku gagahi jua jemariku untuk mengetery...
dan ini ler hasil nyer~
Psttt okeh la tu


dan daku mau share resepi untuk beginer chef yer
yang dah tau sila tekan button X yer

Bahan-bahanya:
Kacang Hijau ~RM 2
Santan ~RM2 (lebih kurang 2 cawan)
Gula Kerek / Gula Melaka/ Nisan ~2 keping
Air 2 mangkuk (nanti kalo tak cukup tambah)
Daun pandan ~ 2 helai

(sumer erin letak 2)


Cara-caranya:
1. basuh kacang hijau.. goreng kasi naik bau dalam periuk. (Jangan letak minyak pulak)
2. Bila dah ada bau kacang~ bukan bau hangit yer... masukkan air. Then rebus sampai kacang lembut.. kalo tak cukup air bole tambah..
3. Then masukkan gula kerek tadi.. sampai cair
4. Bila kacang dah empuk (lembut) Masuk santan.. Kacau tau.. jangan dibiarkan pulak.
5. Baru letak aun pandan..
6. Siap dimakan. Lupa plak kalo korang suka manis boleh + gula pasir..



2 ulasan:

mek da ©™ berkata...

sdpnya..lama xmkn

eRiNsZ berkata...

jom mek da.. kter mgacau bubur kcang scara bjemaah..
musti lg best

Tanda Kenangan