CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 Disember 2010

Tips Anak buang air di toilet

Syukur..syukur..
dah seminggu ruper nyer Eisya berjaya BERAK ("poo poo") dalam toilet secara konsisten okey.
Lega sesangat ibu ngan babah nyer heeheh

dan erin mau berkongsi Tips..
wahh tips la sangat heheh

Sebelum ni pernah juga lahh pujuk si kecik ni poo poo kat toilet tapi TIDAK BERJAYA~ eisya tetap akan cari pampers bila nak poo-poo
JadiK, Cuti sEKOLAH ni:
Ibu pilih 1 hari untuk betul-betul "AJAR" eisya how to berak di toilet lahh.


Kemahiran Sedia ada eisya:
dah boleh pon kencing (pee pee) dalam toilet tapi kat atas simen jer..

TIPS -TIPS AJAR ANAK BUANG AIR DI TANDAS:

1. CUCI TOILET bersama si comel
Basuh toilet bersama-sama.. suruh dia berus..guna penyapu ker..
then tanya "wangikan? Bersihkan?
"Tak takut pon lubang tu.. bukan ader aper pon..."

2. TAMPAL STIKER KARTUN-KARTUN
Tampal stiker katun-katun kat toilet... Ipin Upin ker hehehhe
Biarlah toilet tu jadi cam toilet prasekolah sekejap..
(time mak pak nak guna~pepandai la korang pejam mata hehe)

3.KERAS HATI~ Ibu Babah kena keras hati..
Sorok Pampers.
Biarkan ler si kecik tu menangis ke, merayu ke..
ibu tetap kater yang PAMPERS DAH TAK ADA.
(huhuhu sayu beb masa ni)
tapi akhirnya berjaya~buat kali pertamanya
Hari Pertama tanpa pampers~ PUKUL 10 malam baru ler si kecik ni mintak nak berak heheheh
dan hajat nyer terlaksana di TOILET
Suka...suka....

4. Temankan si comel ''poo poo''
Jangan lak korang tinggal dia sorang-sorang dalam toilet tu..
teman kan dulu untuk first step ni..
dan sampai hari ni pon masih berteman lagi.
2 minggu lagi baru nak cuba tinggalkan sendiri~ tapi kena pantau gak.. takut tak bersih pulak nanti.

5. Boleh la ajar si comel anda mencuci
heheh ajar kan ler cuci ~tekan sabun ( kami guna pump)
guna tangan kiri... basuh..... cuci tangan

6. Bagi Reward
heheh sudah janji ngan eisya kalo "poo poo' dalam toilet
ibu ngan babah belikan mainan doktor-doktor hehehhee
Sla tunaikan yer
(sebenarnya dah lama eisya mintak mainan ni.. sajer malas nak blikan lagi ~ sebenarnyer ibu babah pokai)
kalo korang mampu belikan ler hadiah yang da vasss kami cikgu cabuk sajer hehehe
memadai lah tu..


Ini Doktor Natasya yang punya:


TO all mommy and deddi
SELAMAT MENCUBA~
Sesungguhnya memang mencabar~
ibu ngan babah memang kena take part bersama. Tak bole harap sorang jer
"Apa yang penting? KERJASAMA"

dan ini budak nakal itew~ kekadang rase mau picit jer...




10 ulasan:

Lelord berkata...

bape umo eisya? najlaa pun bulan lepas dah berjaya diaper free. lela tampal gambo dak kecit dok atas bowl kat dinding

eRiNsZ berkata...

eisya ~ next year 4 tahun..
mncabar tull kan lela?

Lyana berkata...

salam..
yana pun nak ajar anak yak kat toilet..tapi asal pas cebukkan mesti de mintak pampes balik..hukhukhuk...

mencabar btol..kang dah nek skool dah takde mase nak ajo dah..huuhuhuh

ibuDania berkata...

Tahniah erin...

Mmmg mencabar giler...sy pun dah mula ajar Dania lately ni spy poo-poo dlm toilet. Fuhhh...mmg kena byk sabar

Fara berkata...

wahh..dah berjaya yer..anak sy blom lg..huhuhu..klu x pakaikan dia pampers dia akan pee tp skit jer..bila dh kuar skit tu bru ckp nk kencing..bila bwk g toilet x mau lak pee kuar..sabor je la..pernah gak tuang air suam kat kaki dia nk bg pee dia kuar..heheheh

eRiNsZ berkata...

Lyana~
hehe cam tu arr bebudak ni..
npaknyer lyana pon kner sorok pampers jgak heheh...
keraskan hati~

eRiNsZ berkata...

ibu dania~ btoi.. btoi...btoi

eRiNsZ berkata...

Fara~
memula eisya pon mg camtu...
kner konsisten hehe.. lama-lama ok lahh..

good luck hehehhe

Nafisa81 berkata...

pandai doktor natasya..

eRiNsZ berkata...

nafisa~ pnat berperang dulu tau,,,

Tanda Kenangan